30 vardagsäventyr 2023

Nu har jag och Lotta vi kört igång med 30 nya vardagsäventyr, fem år efter vi avslutat våra första 100 äventyr.

När vi var klar med våra 50 första äventyr 2016, var vi överens om att det gav vår vardag mycket mervärde och vi ville fortsätta ett år till med 50 nya äventyr. När året gått och vi fullföljt även dem äventyren ville vi fokusera på att leva i en vardag med fortsatt nya spännande upplevelser men utan specifika mål. I början av 2018 skaffade vi en liten fjällstuga, för att se om det kunde vara ett sätt att komma lite närmare naturen och enklare få uppleva nya miljöer.

Efter fem år med vår fjällstuga kände vi oss sugna på en ny liten utmaning. Under tiden har vi bland mycket annat hunnit utforska 25 olika fjälltoppar, flera av dem har hunnit bli favorittoppar som besökt många gånger och under alla årstider.

Från början kom inspirationen till våra vardagsäventyr från Micael Dahlens bok Kaosologi där han provar 50 nya beteenden på ett år och från Louise Östberg som genomför 365 olika små äventyr i ett sträck, som hon berättar om i Husky podcast.

Vi har gjort en egen definition av vardagsäventyr som passar vårt liv och våra mål. Äventyren skulle vara korta och lätta för de flesta att genomföra, ändå lite utmanande eller kännas på något sätt nya för oss eller för någon vi tar med oss. För att räknas som ett vardagsäventyr skulle vi båda vara med, eftersom vi ville ha fokus på gemensamma upplevelser.

Som jag skrivit i ett av mina inlägg om inspiration i min blogg, består inspiration av tre delar: evokation, motivation och transcendens. Evokation innebär att upplever något som triggar igång känslor, dessa känslor ger energi och motiverar dig att agera. Transcendens innebär att du ser saker på ett nytt sätt, ser nya möjligheter och du börjar agera på dem möjligheterna.

Kort sagt blev vi inspirerade att faktiskt förändra något. Den förändringen har lett till mängder av fina gemensamma upplevelser, där vi under åren satt lite olika mål som hjälpt oss rikta energin mot olika utmaningar, som att simma på 30 olika platser under en månad, eller att simma 1000 meter i öppet vatten varje dag under en månad. Nu är det dags att fokusera lite extra på vardagsäventyr igen.

Vid Näskilsvålens toppröse 

100 vardagsäventyr 2016-2017

Sandarne 27 december 2017

Nu har vi genomfört 100 vardagsäventyr och, åtminstone tillfälligt, bestämt oss för att släppa äventyrsprojektet.  Istället tänker vi att det ska fortsätta vara en naturlig del av livet. Nedan finner ni några av våra favoriter från 2017.

En fin morgon på ett nyfruset hav