Midsommarsurf till Stålnäs

Midsommarafton 23 juni 2017 – Paddling med surfski till Stålnäs

Vaknade i Stålnäs på morgonen, hade åkt båt ut dagen före och hade med oss packningen för midsommar. Egentligen hade vi tänkt ta båten hem igen på morgonen, det tar ca 25 min. Sedan ta bilen ner till Gåsholma och vara med på midsommarloppet, en fin löptävling som jag varit med i 10-15 gånger gånger, något som blivit lite av en midsommartradition. Nu ändrade vi dock hastigt planen och bestämde oss för att be Lottas syrra skjutsa hem oss och sedan paddla våra surfskis tillbaka till Stålnäs istället. Tänkte att det kunde bli ett kul äventyr och att det passar bra att ha surfskidorna med oss när Christer och Erika kommer till oss senare på eftermiddagen.

Normalt brukar vi räkna med att det tar ca 2 timmar att paddla kajak hemifrån till vårt fritidshus i Stålnäs. Nu tänkte vi att vi var redo att paddla våra nya surfskis den vägen. Som vanligt den här sommaren var det rejält blåsigt, men vi hade ju testat en ganska tuff paddling i yttre skärgården ungefär två veckor tidigare och ökat på självförtroendet en hel del.

Paddlar hemifrån och tar vägen via Branthäll, både för att få lite lä och för att det är så fint där. Fotar en hel del på läsidan mot klipporna, paddlar sedan runt till båtbryggorna där det oftast ligger många båtar vid en fin sandstrand. Hejar på några kompisar som är där. Det ser ganska härligt ut att fira midsommer på en båt, men vi är ändå överens om att det passar oss ungerfär 100 gånger bättre att sitta i en kajak eller surfski och få använda kroppen.

När vi kommer ut på norra sidan börjar det gå betydligt mer sjögång och vi blir båda tysta och koncentrerade. Tar oss så småningom över passagen mot Svartsundsrännan. Får en fin myspaddling genom Rännan i solsken och i lä från vindarna. Hejar på stugägare och midsommarfirare. Fotar lite. Kommer ut på norra sidan om Skatan. Här är vågorna ännu större och vi är mer exponerade för vinden. Siktar mot Vitorn, tänker att vi kommer i lä där en stund och får vila oss lite. Det är mer hjärnan än kroppen som behöver vila, eftersom en blir så hyperfokuserad och koncentrerad på paddlingen. Känner dock båda att vi fixar det här och varje tuff passage är en rejäl kick. Pratar med några andra paddlare i breda plastkajaker som tagit sig i lä bakom Vitorn. De har paddlat från Storsand och ska ut och tälta i skärgården i helgen. Ingen av dem har koll på var som är bra ställen och får lite råd av oss.

Nu har vi bara sista och tuffaste passagen kvar, en dryg km till vår stuga. Havet är helt öppet utanför och det blir grunt utanför vår udde och går alltid sjögång där om det blåser nordlig, ostlig eller sydlig vind. Nu är vinden ostlig och det skjutsar på precis rakt in mot land och vi får vinden och vågorna från sidan. Har bra självförtroende och tycker mest det är kul med paddlingen, även om vi hela tiden kämpar. Sista biten in får vi möjlighet att surfa in i sundet mellan Stålnäsudden och Skäret, det är så jäkla kul så vi båda skriker glädjetjut när vi far in den smala passagen. Går in till land och pustar ett tag, men vi måste ut igen och prova lite mera. Paddlar ut bland vågorna, lyckas vända surfskidorna, tar fart in mot rännan och surfar med vågorna. Gör om samma sak några gånger. Är precis på gränsen av vad vi klarar och jublar av glädje varje gång vi far in i Rännan.

På eftermiddagen kommer våra kompisar Erika och Christer med sin båt. Vi fortsätter leka med surfskidor och SUPar på utsidan i vågorna tillsammans med dem. När vi tröttnat på att fara omkring bland vågorna paddlar vi in på lugnt vatten på insidan Stålnäshamnen och övar reentry ett tag, dvs vi tränar på att ta oss upp igen i surfskidan efter vi tippat i vattnet. Efter det känner vi oss rätt mogna att gå över på grillning och midsommarfirande. Dagen efter när våra besökare åkt vidare kör vi ett swimrunpass upp till tjärnen, där vattnet är varmt och omfamnande, till skillnad mot havet, där det hittills varit svinkallt hela sommaren. En intensiv helg med mycket aktiviteter och fina naturupplevelser.

?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *