Simma öppet vatten

När jag som totalt talanglös 45-åring, efter väldigt mycket kämpande, lärde mig tillräckligt bra frisim för att klara Vansbrosimningen och kunna delta i triatlontävlingar öppnades gradvis möjligheterna för helt nya upplevelser. När jag började ta mig an mina olika utmaningar, blev även Lotta inspirerad att simma öppet vatten och upptäckte att även hon uppskattade det, t.o.m. mer än jag.

Närvaron och naturupplevelsen av att simma i ett kylslaget hav med stora vågor eller en ljummen insjö med spegelblankt vatten var nästan lika stark som att springa i bergen eller på smala stigar genom täta skogar. När vi sedan tog initiativ 2014 till att arrangera Skärgårdsutmaningen, en swimruntävling, började vi även utforska och upptäcka hur fantastiskt det vara att kombinera traillöpning och öppet vatten-simning. Sedan dess har öppet vatten tagit allt större plats i våra aktiviteter.

Genom att vi började prova på att simma och leka i vattnet vintertid med surfdräkter för surfing i kalla hav, upptäckte vi även endorfinkicken i att utsätta sig för riktigt kallt vatten. Då var inte steget långt till att även börja ta ett bad efteråt utan våtdräkt och därigenom upptäckte vi glädjen i att bada kallbad.

Undan för undan har olika typer av simning och bad i naturliga miljöer under alla årstider och på olika platser blivit en självklar del av våra friluftsaktiviteter och microäventyr. Det har gett oss massor av fina och spännande erfarenheter och öppnat för nya kreativa ideér vad vi kan ägna oss åt på fritiden.

Att lära mig frisim har gett så mycket mer än vad jag kunna föreställa mig.

Den här sidan om Simning i Öppet vatten är ett försök att dela med oss av lite av alla dem upplevelserna och kanske inspirera någon annan att hitta sina upplevelser i Öppet vatten.

Swimrun i skogstjärnen på Stålnäs

Kopplar av i Storsjön

100 vardagsäventyr 2016-2017

Sandarne 27 december 2017

Nu har vi genomfört 100 vardagsäventyr och, åtminstone tillfälligt, bestämt oss för att släppa äventyrsprojektet.  Istället tänker vi att det ska fortsätta vara en naturlig del av livet. Nedan finner ni några av våra favoriter från 2017.

En fin morgon på ett nyfruset hav