MTB på Hexsupembanan i Segersta

14 juni 2017 – MTB från Bergvikens strand till Björktjärnen.

Eftersom jag ska delta i multisporttävlingen Hexsupem om en vecka, passar det bra att göra några vardagsäventyr och utforska de olika delarna av banan. För några dagar sedan orienterade vi oss runt bergen som ligger närmast Björktjärnen. Idag kör vi istället MTB- banan som går från stranden av Ljusnans mynning vid Bergviken, på stigar upp i bergen runt Segersta till Björktjärnen och tillbaka. Även här gäller det att följa kartan, och dessutom är inte vägvalet fritt, så det gäller att hitta rätt stigar. För mig är det betydligt svårare att hålla reda på vara jag är på kartan när jag cyklar än när jag springer

Kommer med cyklarna lastade på bilen till Segersta, hittar en väg som heter Strandvägen som ser ut att stämma med kartan. Snirklar oss förbi ett antal fastigheter och kommer små småningom ner till en fantastiskt fin strand, med en välklippt gräsmatta och en brygga vid vattnet. Har plockat upp Lotta vid tåget från Gävle, där hon arbetar. Grejerna packade vi i bilen i morse. Nu lastar vi av cyklarna och byter om till cykelkläder på gräset. Solen värmer och vattnet glittrar bredvid oss. Trampar iväg förbi kohagar och ängar, förbi kyrkan, mer jordbruksfastigheter, allt är grönt och det doftar intensivt sommar av växtligheten. Missar först infarten från vägen, men tar oss sen in på skoterspåret. Redan vid första stigförgreningen, blir vi osäkra. Lotta hör något i skogen, undrar om det är en älg i närheten, strax därefter kommer en tjej gående på stigen och leder sin häst. Vi får hjälp att orientera oss på kartan. Far vidare, kommer till motionsslingan. Följer den, brassar på nedför en backe. Åker för långt, vänder tillbaka. Hittar en stig, följer den längs en liten tjärn, det är lerig, stenig och oländigt. Lotta ser något i skogen, pekar och funderar, jag är otålig, tror att hon ser ett rådjur, vill vidare. Visar sig sen när vi stannar och pratar att hon funderade om det var en liten björn. Det sklulle varit grymt om vi fått sett en björn – på lagom avstånd.

Kommer fram till en betydligt bättre stig som verkar ha gått samma riktning högre upp längs bergssidan, gissar att vi nog tog fel stig, att vi fått kämpa i onödan. Nu går det lite fortare igen, kan brassa på lite. Kommer till en väg, ser en stig men är osäker på var vi ska ta av. Jag kör vidare några hundra meter, vänder sen tillbaka, tar stigen upp på åsen. Följer sen en annan stig, missar en stigförgreing och kör fel igen, en jättedålig stig som plötsligt tar slut. Vet inte var vi är, stämmer inte med var vi tror. Tar fram kartan i mobilen, kan orientera oss, ser då vart vi kört fel, vänder tillbaka, hittar så småningom rätt. Så här fortsätter vi. Efter mycket kämpande kommer vi till Björktjärn, Lotta är helt slut, har bara en banan att mata henne med för hon ska orka tillbaka. Övertalar henne att vi ska orka cykla på stigarna även på vägen tillbaka, banan är dragen betydligt kortare väg tillbaka. Hon går med på att ta stigen. Först bär det brant uppför några hundra meter, sen är det i stort sett nedför resten av vägen. Vi får lyfta cylarna över nedfallna träd flera gånger, i övrigt rullar det på ganska lätt.

Kommer ner till älven, beundrar utsikten en stund innan vi åker vidare längre ner till stranden där vi parkerat bilen. En tjej som heter Anna är där och oljar bryggan. Det visar sig att vi träffat henne tidigare på en gemensam kajakpaddling med tältövernattning på Korsmess för minst 7-8 år sen, kanske längre sedan ändå. Vädret är fortfarande skönt, en ljummen sommarkväll, trots att klockan är efter 8 – underbart. Vi slänger av oss grejerna och dyker i älven. Anna fotar oss. Det är ganska kallt, kanske 14 grader, men nu känns det bara härligt svalkande.

Byter om, myser i kvällsolen. Vi är båda superhungriga, ingen av oss har ätit något sedan 12-tiden, och vi hade missat få med oss något att stoppa i oss efter vägen, utom den där bananen. Ringer pizzerian i Sandarne, de stänger kl 21, vi hinner inte dit tills dess, men de lovar vänta och vi blir glada – droppar av lycka kan finnas i en pizza. Plockar upp pizzorna kl 21:10, slukar dem när vi kommer hem. Kollar lite bilder vi tagit, känner oss supernöjda med kvällens äventyr.

?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *