Mot Rivallen i djupsnö #102

Slagavallen 30 december 2022

En kall och klar decembermorgon bestämde vi oss för att göra en tur till Rivallen. En liten fäbod vid foten av ett fjäll som vi sprungit till i somras. 

Många av de platser vi gjort våra små äventyr till, har vi provat olika årstider och på olika sätt. Att gå på tur med skidor och sedan ta snöskor upp på en topp är en av de nya aktiviteter vi upptäckt sedan vi skaffade fjällstugan.

Vi kom iväg lite sent, men solen stod fortfarande lågt på himlen, eftersom dagarna är extremt korta här uppe i slutet av december. Trots det är vintern ändå delvis ljus den här tiden eftersom snön lyser upp.

Vi gav oss iväg från platsen där vi visste stigen startade, men eftersom det var omöjligt att se stigen med all snö, fick genast börja orientera oss efter Topo GPS, en fantastiskt bra kartapplikation som vi haft mycket hjälp av de senaste 4-5 åren.

Den ospårade snön var ovanligt lös och vi sjönk riktigt djupt med våra turskidor. Spetsarna försvann ner under snön och fastnade om den som gick först och spårade inte pressade skidan snett uppåt i varje steg, vilket innebar att det var både jobbigt och tidsödande. 

Efter ca 1,5 timme insåg vi att vi inte skulle hinna fram och tillbaka medan det fortfarande var dagsljus och bestämde oss för att äta lunch och sedan vända när vi kommit fram till bron över en liten å vi skulle passera efter drygt halva vägen.

Vi åt lunch ur våra mat-termosar, där vi hade en het bön-chiligryta. Efter kaffe och en liten chockladbit, var det hög tid att vända tillbaka. Det hade mulnat och redan börjat bli skumt ute och vi påminde varandra för minst tionde gången att ta med oss pannlampor när vi går på tur under december och januari för att slippa riskera leta oss hemåt i mörker, som vi fått göra några gånger tidigare.

Vägen tillbaka gick betydligt snabbare efterrsom vi spårat och inte behövde orientera oss. Men det blev ändå en tur på ca 3 timmar. När vi kom tillbaka till stugan kände vi oss både nöjda med utflykten och bestämda att hinna göra en ny tur till Rivallen i snön när dagarna var lite längre och snön fastare. Förhoppningsvis skulle vi då även hinna ta oss upp på fjälltoppen intill med våra snöskor som vi brukar ta med oss på de flesta vinterturerna på spårade leder.

Vi avslutade dagen med bastu och bad i vår lilla källa, som fortfarande gick att hacka bort isen på. Ett fint litet varadagsäventyr.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *