Fjälltur på Karl XI.s väg

Vemdalsskalet 10 augusti 2017

Efter gårdagens topptur på Sonfjället tänkte vi ägna den här dagen åt mer löpning på fjället igen. Vi bestämde oss att utgå från leden vid Storhogna Högfjällshotell och fortsätta mot Vemdalsskalet, via Samevistet och Fallmoran, där vi sprungit förra året, sedan vidare mot Jaktstugan och sedan besluta oss därifrån vilken väg vi skulle fortsätta.

När vi börjar springa på leden är det ganska kallt och vi har båda extra varma kläder på oss, delvis för vi båda hade blivit lite kalla dagen före på Sonfjället. Det är kallt och ganska rått i luften, fjället är vackert och terrängen är lättsprungen. När vi kommer till Samevistet behöver vi börja lätta lite på kläderna, både för vi fått upp värmen lite och för att temperaturen i luften börjar stiga, dessutom skall vi ner i mer låglänt terräng som ligger mer i lä.

Vi viker av leden ner till övre Fallmoran och kollar på fallet igen. Fotar lite och njuter av naturen och det vackra vattenfallet, ljudet och luften. Fortsätter vidare mot Jaktstugan. Terrängen är omväxlande och vi skiftar kontinuerligt mellan löpning och rask vandring, håller hela tiden pulsen uppe, men inte alltför högt eftersom vi tänkt vara ute ganska länge idag. Kommer fram till Jaktstugan efter ca 8 km och en del stigning på slutet, och är rejält varma. Sätter oss mot en vägg i lä, äter mackor, dricker kaffe. Det är en familj och ett par till vid Jaktstugan, de har vandrat från Vemdalsskalet. Pratar lite med de andra som är ute på fjälltur, funderar vilken väg vi ska välja.

Går vidare mot Oxsjön, men första km är väldigt blöt och det ser ut att vara betydligt sankare längre fram så vi ändrar oss. Klättrar upp på Mörkfjället i stället. Känns väldigt lätt att ta sig upp, jag kommer ihåg att det var betydligt tuffare att ta sig upp förra året då jag sprang den här sträckan på Fjällmaran. Kikar lite på utsikten, joggar ner igen. Springer tillbaka till leden vi kom, tror vi, men missar en stigförgrening och kommer ner mot skidspåret i stället.

Efter lite funderande väljer vi att ta Karl XI.s väg tillbaka, den går hela vägen tillbaka dit där vi startade. Det blir varmare och varmare. För att kunna fortsätta springa tar jag av mig till shorts och t-shirt, medan Lotta som har vintertights, skalar av sig till trosor och undertröja. Tar oss tillbaka i fortsatt ganska krävande och omväxlande skogsterräng, stannar och fotar lite här och där, fikar en sväng till när vi varit ute ca 3,5 timmar inklusive två längre pauser. Batteriet tar slut i GPS klockan efter ca 16,5 km, då vi har uppskattningsvis 5 km kvar. De sista kilometerarna kommer vi upp på kalfjället igen efter en lång stigning. Vi är rejält trötta, men det är betydligt lättare att springa uppe på fjället. När vi kommer till bilen känns det att vi både fått uppleva naturen och fått ta i lite så vi är helt nöjda.

Vi lagar lite mat i stugan, käkar, solar och bastar såklart. Kollar kvällsljuset och månskäran som visar sig på himlen, njuter av naturen och ledigheten.

?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *