På trainer till vasaloppet och isdopp

Viravägen och Stenö 5 mars 2017 – trainer, vasalopp och vinterbad – lite repris men bra ändå

De senaste 5 åren eller nåt sånt har jag sett till att få köra spinning eller cyklat trainer till vasaloppet. En perfekt kombination enlig mig, då jag i lugn och ro kan kolla på vasaloppet utan att bli störd, samtidigt som jag kan träna så hårt jag har lust med i ca 4 timmar. De två senaste åren har vi arrangerat det på egen hand. I år blev det lite sent med planeringen, så jag hann inte dra ihop några kompisar. Istället bestämde jag och Lotta att köra hemma och vi riggade upp cyklar på trainers och kopplade upp en gammal TV ute i gästrummet bakom garaget. Det blev ett perfekt lopp som var spännande att kolla på och tiden gick som vanligt väldigt fort. Efter lite enegipåfyllning och slappande i soffan till femmilen (mycket skidor den här dagen) var det dax för nästa aktivitet.

Vi packade handukar och torra underkläder i varsin rygga, satte på oss löparkläder, startade bastun och drog i väg. Dagen före, på lördagen, hade vi varit ner till Stenö och kapat upp vår isvak med motorsåg. Eftersom det varit minusgrader sen dess behövde vi även ta med en yxa som jag pulade ner i ryggan tillsammans med en slev att ösa ur isen ur vaken med.

Vi sprang i solen på isen ner till bryggorna på Stenö, högg upp vaken, bytte om till badkläder och doppade oss. Efter det första stresspåslaget kom det härliga ruset med swimmers high – en grymt skön känsla, med en skjuts av endorfiner och bättre reglering av dopaminer och noradrenalin. Som vanligt efteråt kände vi oss pigga, glada energiska och faktiskt avstressade. När vi klätt oss igen sprang vi hem och hoppade in i bastun, inte för att vi frös eller så utan snarare att det känns som ett skönt komplement, som stressar av kroppen ännu mer.

Vi började med vinterbad förra vintern och har lärt oss att mössa och ullstrumpor eller neoprensockar är bra att ha på sig under badet. Det är perfekt med en löptur före och efter, som gör att det är lättare hantera kylan och mindre motigt att kliva i vattnet. Efter badet gäller det att få av sig blöta badkläder snabbt, men sen kan man, utan att frysa, stå med bara handuken på i minusgrader flera minuter efteråt – och det är faktiskt riktigt jäkla skönt att bara stå där och känna att det går bra hantera kylan – yipee!!

??

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *