Själ för löpning!

Söderhamn 28 oktober 2019

Så du vill bli en löpare! Du kanske vill bli en långdistanslöpare, maratonlöpare, ultralöpare, eller en kanske till och med en ultratraillöpare. 

Man brukar säga att det är bara att sätta igång att springa, eller helst ska du börja med att alternera gång och löpning så det inte blir så jobbigt i början. Spring sedan tillräckligt kort för att du ska se fram emot nästa löprunda och bygg upp sträckan och tiden långsamt.

Okej det låter ju enkelt. Men för att det ska bli långsiktigt hållbart behövs oftast något mer än att du bara bestämmer dig för att börja springa och tar det försiktigt i början.

Det spelar ingen roll vilken typ av löpare du vill bli egentligen, det som spelar mest roll är att veta varför du vill springa. Eller åtminstone att du börjar utforska varför du vill springa. Vad som är viktigt är att ta reda på vad som ska driva dig att ge dig ut på din löprunda, när du är trött, när det är dåligt väder, när det kommit nya avsnitt av din favoritserie på HBO eller Netflix. 

Alla våra beteenden handlar om motivation, de beteenden som är mest förstärkta är de som vinner. Det kan vara beteenden som är vanor, då är tröskeln för vår motivation låg, eller det kan vara nya beteenden, då är tröskeln högre. Summan av de olika motivationsfaktorerna som finns i vår historia och i vår omgivning är vad som avgör vårt aktuella beteende. Hur blir det då mer motiverande att springa i regn, kyla och mörker än sitta med en kopp te under en filt och kolla på TV-serier?  

Allt handlar om känslor. Att något känns bättre får oss att vilja ha mer av det som känns bättre, att något känns mindre dåligt får oss att söka oss mot det som känns mindre dåligt. Ska vi leva ett liv som vi är någorlunda nöjda med behöver vi främst lägga fokus på att göra saker som känns bättre, snarare än mindre dåligt. Haken är att vi ofta lurar oss själva att det som känns lättast precis just nu är det viktigaste, och att vi inte har kontakt med den positiva känslan vi kan få snart. Det känns oftast mycket bättre bara vi sprungit några minuter. Ju mer vana vi har gjort av vår löpning, desto mer får vi en försmak av den känslan innan vi kommit ut på vår löprunda och det känns positivt bara att börja byta om. Ibland får vi dock nöja oss med att det känns mindre negativt. Oftast behöver vi ändå något mer som motiverar oss att ta oss över tröskeln – en eller kanske flera anledningar. 

Du kan t ex lära dig att ett avsnitt av din favoritserie blir din  belöning efter att du gjort din löptur. Har du inte sprungit tillåter du inte dig själv att titta på något nytt avsnitt. Det krävs dock fortfarande en anledning till att du inte bara ska ändra på din regel.

Varför vill du springa – egentligen? 

Om du vill springa för att gå ner i vikt, då är det ju gå ner i vikt du vill. Då finns det många andra sätt som inte inkluderar löpning. Om du dessutom vill springa för att hålla dig frisk, kanske det är lite lättare att motivera dig, men det är inte säkert det räcker ändå.

Om du däremot vill springa för att du vill identifiera dig som löpare, eller som en som tränar. Om du vill springa för att du vill vara en del av ett socialt sammanhang – ett community, där du får träna med andra och uppleva saker med andra.

Om du vill springa för att du älskar att komma ut i naturen och uppleva träd och blommor, gräs och sand, berg och stränder. Om du vill springa för att du vill uppleva karaktären hos de olika årstiderna med sommarregn och snöstorm, spirande knoppar och höstlöv. Om du vill springa för att du vill se solen gå upp och ner, uppleva månens alla faser och se stjärnorna mot den svarta himlen. Om du vill springa för du vill uppleva att röra dig som i en egen liten bubbla i pannlampans sken, där det bara är du och det du ser en liten bit framför dig som existerar.

Om du vill springa för att känna stigar och skogsvägar, sten och rötter, jord och lera under dina fötter. Om du vill springa för att ha chans att möta rävar och rådjur, tranor och örnar. Om du vill springa för att det är ett perfekt sätt att utforska olika nya miljöer och platser och verkligen komma nära.

Om du vill springa för att du tycker om att känna att du har ork för andra saker i livet, att du är en person som har bra kondition. Om du vill springa för att du får sådana härliga känslor när du sprungit 40 minuter eller mer och för att du ibland får starka euforikänslor av din löpning. Om du vill springa för att du då och då kan känna dig som ett vilt djur som bara flyter fram genom landskapet i samklang med naturen. Om du vill springa för det får dig att känna dig fri.

Om du vill springa för att du blir lycklig av att vara med i lopp på olika ställen i Sverige och till och med på olika spännande platser i världen. Om du vill springa för att du känner dig som mest levande när du flyttar dina gränser och får uppleva nya utmaningar. Om du vill springa för att uppleva livets kontraster, kontrasterna mellan ansträngning och vila, mellan energi och trötthet, mellan mörker och ljus, mellan  att frysa och att vara varm eller mellan att vara överhettad och sval.

Om du vill springa för att känna närvaron av kroppens olika rytmer, dina lungor som arbetar med att syresätta kroppen, ditt hjärta som slår i bröstet och pumpar runt blodet och syret till dina muskler, dina fötter som dunkar mot marken och dina armar som rör sig fram och tillbaka.Om du vill springa för att uppleva hur lugnet infinner sig och dina tankar rör sig i ett fritt och kravlöst flöde.

Om du vill springa för att dela dina upplevelser med andra som tycker om att känna, som söker sina egna gränser, där de blir avskalade från allt utom ärliga känslor.  Om du vill springa för att uppleva att det inte finns några gränser för vad du kan klara. Om du vill springa för att få vara i ett sammanhang där de allra flesta vill att du lyckas och där du vill se andra lyckas. Om du vill springa för att få uppleva att dela sökandet efter mening med andra i något så banalt som att fortsätta ta sig framåt trots att ni är extremt trötta på alla sätt ni kan komma på. Om du vill springa för att löpning är – eller ska bli – din passion. 

Då är det inte så svårt ?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *