Planering inför TEC Backyard i april

Söderhamn 14 februari 2020

Min absolut coolaste, häftigaste, starkaste och mest minnesvärda upplevelse från ett lopp är TEC 200, Täby Extreme Challenge 200 miles i april 2019, då jag lyckades springa 322 km på drygt 52 timmar. Det racet var framförallt en stark social upplevelse med det enorma stöd jag upplevde från min egen support, alla som ställde upp som pacers under helgen och det starka ultra-community som sluter upp i Täby under TEC-helgen och stöttar alla löparna.

Ett mål jag funderat på och känt mig inspirerad av efteråt är att försöka göra om samma sak igen, men försöka ta mig i mål under 48 timmar. När det istället dök upp möjligheten till ett annat 200 miles-lopp i Sverige, HUB Trail 200, bestämde jag mig för att lägga fokus på det och ha det som mitt huvudlopp under 2020. HUB Trail eller Hallands Ultra BeachTrail är ett helt annorlunda lopp än Täby Extreme Challenge. TEC 200 är ett varvlopp där du springer 28 varv på en välmarkerad 11,5 km bana. Det är lätt att hitta och det finns alltid support inom räckhåll. HUB Trail går från punkt till punkt, startar i Göteborg och följer kustlinjen till Båstad, det är helt självsupportat och du får en karta och en GPX-fil att följa. Det blir en ny typ av utmaning och sannolikt en helt annan upplevelse.

Ett annat lopp jag gjorde 2019 var BUG, Backyard Ultra Gävle, som blev mitt första försök på en backyard ultra. I en backyard springer du ett varv på 6,7 km varje timme tills ingen orkar längre. På 24 timmar blir det 100 miles. Det var också ett lopp som jag upplevde som väldigt socialt, både för att jag fick mycket tid att bli supportad och för att det var enkelt att springa tillsammans med andra löpare eftersom vi startade samtidigt varje heltimme.

Under TEC-helgen körs även TEC Backyard. Det har en maxtid på 46 timmar vilket betyder att du hinner springa nästan 31 mil om du fullföljer hela loppet. Jag tänker att 46 varv i Täby i april blir den perfekta träningen inför att klara både HUB Trail i augusti och en bra erfarenhet om jag ska testa att komma under 48 timmar på TEC 200 nästa år istället.

Det är tillräckligt långt mellan april och augusti för att jag (nästan) ska se TEC och HUB som två olika A-lopp, som jag förhoppningsvis orkar satsa lika hårt på. I juni har jag även High Coast Ultra drygt 13 mil, riktigt tuff trail och mycket höjdmeter, som jag definitivt inte kan ta lätt på, men där jag ändå tänker att målet framförallt är fullfölja och klara reptiden. Jag hade motsvarande utmaning förra året då jag hade Mozart 100 i Salzburg första helgen i juni sex veckor efter TEC, vilket då fungerade bra.

Plan för TEC Backyard

Tempo

Jag upplevde att jag mådde bra av att hålla en löptid på mellan 48-51 minuter per varv när jag körde BUG. Det var ganska kuperat och det gav många tillfällen att gå i uppförsbackarna och jag tänker att jag ska springa ungefär på samma sätt på TEC. Lugnt och fint, ett tempo som jag mår bra av och inte göra av med energi i onödan.

Mål

Springa alla varven, se hur långt det tar mig. Strunta i att jag inte kan vara snabb på sista varvet, inte räkna bort mig själv och ge upp för jag inte kan tävla med de som är snabbare. Se fullföljandet som det viktigaste målet. Ha min upplevelse av TEC 200 som mental modell, bara se det som lättare att fokusera på ett varv i taget, eftersom det är mycket kortare varv.
Ha kul på vägen, var social, ta in stödet och människorna, le mot de som hejar på, vara så positiv det går så länge som möjligt.
Alternera det sociala med att vara närvarande i min löparbubbla, helt närvarande i det jag gör, löptekniken, känslan i kroppen, naturen.
Verkligen, verkligen ta ett varv i taget. Ett varv till. Just one more loop! När jag är slut och tror att jag inte orkar mera, ändå ge mig ut på nästa varv så länge jag faktiskt hinner i mål i tid för att fortsätta. Jag får bryta på banan, inte inne på varvning.
Se de svårigheter som dyker upp som utmaningar och erfarenheter jag får med mig, som kommer göra mig till en bättre ultralöpare.
Vara förberedd på att det på vissa sätt kommer bli tuffare än TEC, te x avseende sömnbristen och att jag inte får möjlighet vila när jag själv vill. Kanske framförallt att snittiden per km kommer motsvara att springa TEC 200 på strax under 48 timmar. Vara accepterande mot trötthet och fysisk och emotionell smärta. Tänka att det är precis nu det känns som det känns, att det kommer passera.
Att klara mitt mål kommer att avgöras av min mentala inställning mer än om min träning gått perfekt. Jag behöver fortsätta tro på att ett varv till är möjligt tills det inte finns fler varv att springa – eller åtminstone ta mig fram i någon slags löpliknande rörelse 😉

Energi och vätska

Jag kommer att köra på det jag provat ut tidigare. Har ätit en mugg turkisk yoghurt med bär och honung och 1-2energigel med koffein varje varv som bas i tre lopp (TEC 100, TEC 200, BUG), sedan kompletterat med frukt och lite annat som jag kan vara sugen på som smoothies och riskakor med jordnötssmör. Jag har druckit den energidryck som serverats, egen Resorb Sport och vatten, samt kaffe. Ätit en salttablett och en BCAA varje varv. Magnesium en par gånger per dygn. Magen har hittills funkat ganska bra. Nattetid behöver jag äta ungefär hälften av dagtid för att magen ska kännas någorlunda OK.

Support

Min bästa support och livskamrat har lovat följa med och supporta mig. Hon brukar göra det superbra. Stöttar mig att få i mig det jag behöver och ger mig uppmuntran att fortsätta. En sak jag upplevde var jobbigt under BUG, var att jag under natten hann börja frysa mycket innan nästa start. När vi hittade en rejäl filt blev det mycket bättre, så en tjock filt och även en varmare överdragsjacka kommer jag satsa på.

Prio vid varvning att tänka på för mig och supporten

Vätska
Energi, koffein, salt, tillskott.
Fötternas skick, fixa problem i tid. Smörj in där det behövs.
Värme, ev ombyte någon gång per dygn
Peppning, påminna mig om mina målsättningar. Ut på banan, ett varv till.
Stretcha
Vila mentalt, ev försöka slumra lite på dygn två om möjligt.
Tandborstning när munnen börjar kännas för sötkleggig av alla gels.

Det är idag nio veckor kvar och en hel del träning. Att skriva om ett förestående lopp får mig att tagga till och fokusera mer på vad jag behöver göra, motivationen att träna ökar.

Det träningsupplägg jag har framför mig ser i grova drag ut så här:

Jag kör dagligen lite styrke- och rörlighetsövningar 15-30 min.

Den här pågående veckan är en av mina upptrappningsveckor. Jag räknar med att springa ca 10 mil, nästa vecka ska jag springa mindre och lägga fokus på flera backträningspass. Sen har jag en lugnare återhämtningsvecka, sedan ytterligare två upptrappningsveckor plus en backträningsvecka. Den veckan avslutas med Ultra Interval Challenge, 8 mil på ett dygn. Sedan kommer jag börja trappa ner en aning på träningsvolymen och framförallt springa långsammare, närmare den fart jag ska springa på tävlingen. För att förhoppningsvis känna mig energisk, redo och superpepp inför starten den 17 april kl 18. Redo att springa 31 mil på 46 timmar!

?

“If you can’t fly then run, if you can’t run then walk, if you can’t walk then crawl, but whatever you do you have to keep moving forward.” ― Martin Luther King Jr.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *