Stålnäsdag med vinterswimrun

Stålnäs 18 november 2017

Vi kommer ut till Stålnäs på morgonen, lagom till soluppgången och hinner med att beundra den en stund innan solen försvinner bland molnen. Det är en ganska kylig dag, men det blåser inte. Jag skall snickra på vårt bastubygge, medan Lotta tänker passa på dra ihop ris från de träd vi fällt tidigare i höst och sedan elda upp så mycket som möjligt av riset medan det var vindstilla.

Vi börjar med att tända både fotogenkamin och vedkamin för att värma upp i stugan och går sedan ut och börjar med våra respektive sysslor. Lotta sliter så svetten lackar med tallriset och elden, medan jag står och finjobbar med att skruva panel på utsidan av bastun och har rejält med kläder på mig för att hålla värmen. När stugan blivit tillräckligt varm tar vi vi en paus för kaffe, vi fikar och myser en liten stund, och sedan fortsätter vi arbeta. Det gäller ju att ta tillvara dygnets ljusa timmar. Någon timme senare värmer vi medhavd mat på fotogenköket och äter med riktigt god aptit.

Efter vi hunnit smälta maten en stund byter vi om till vintervåtdräkterna och springer sedan genom skogen. Halvägs till andra sidan viken kliver vi ut i vattnet och börjar simma tillbaka mot Stålnäsudden. Som vanligt blir det en riktig adrenalinkick att hoppa i det iskalla havet. Trots att dräkterna är varma, får jag en rejäl rush i kroppen, särskilt innan jag vant ansiktet med kylan. Lotta har glömt sina neoprenhandskar och har några andra handskar på sig som nästan verkar göra det sämre, efter en par minuter fryser hon så det smärtar intensivt i händerna och blir tvungen kliva upp och springa sista biten tillbaka. Normalt sett fryser hon annars betydligt mindre än mig.

Tillbaka i stugan igen brottas vi med våra våtdräkter som är riktigt svåra komma ur när de blivit blöta. Lotta krånglar sig ur sin dräkt först och tar en handuk och springer ner till bryggan för ett dopp utan våtdräkt. Vattnet är 3-4 grader. Jag tänker först strunta i att bada, men kommer på andra tankar och kilar ner efter henne. Jag vet att hon njuter av badet, medan jag njuter av känslan efteråt och verkligen får anstränga mig för att lyckas doppa mig, särskilt så här i början av vintersäsongen. När jag kliver ner i vattnet, kan inte Lotta hejda sig och måste bara ta ett till kallbad. Det är ju såå härligt.

Vi värmer oss vid kaminen en stund innan vi byter om, njuter av upplevelsen.

Sedan packar vi våra grejer, plockar vi ihop ute, släcker elden ute vid stranden och börjar gå på stigen genom skogen i skymningen. Tacksamma för den här dagen.

?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *