Sim-trailhelg i Stålnäs

1-2 juli 2017 – Open water runt Skäret och nya swimrunvägar

Packar båten på eftermiddagen och åker till Stålnäs, det är ungefär tio distansminuter hemifrån. Som vanligt den här sommaren blåser det rejält. Båten är lastad med ett stort lass virke, så den är lite ostabil och vi väljer ta vägen via Svartsundsrännan, för att slippa åka runt Skatan där sjön alltid går hög när det blåser. Vi håller till på en udde vid Stålnäs gamla fiskeläge, på fastlandet, längst ut i havsbandet. Ingen bilväg, ingen el, inget vatten. En liten stuga på 27 kvadratmeter. I sommar bygger vi ett nytt litet utegolv, och vi har börjat förbereda för att bygga en liten bastu. Jag tar sedan jag blev egenföretagare alltid ett rejält sommarlov från psykologjobbet och mina sommarmånader brukar vanligtvis bestå av extra mycket träning och något byggprojekt, så även i sommar.

Solen skiner och det är ganska varmt i luften trots vinden. Det är 15 grader i vattnet på i Stålnäshamnen. Antagligen kallare på utsidan. När vi packat upp bestämmer vi oss för att simma runt Skäret, den närmaste av öarna på insidan av vår udde. Jag har inte gjort det tidigare, Lotta har testat förr för många år sedan, när det varit lugnt på havet och varmt i vattnet. Rundan blir ca 1,3 km. Vi ska vara med på Vansbrosimningen nästa helg så vi försöker simma minst 1 km i havet varje dag.

Fotar oss själva lite från bryggan innan vi simmar iväg, det är lite meckigt, men kul att försöka få till bilder på egen hand med fördröjningsautomatiken. Simmar ut genom Rännan mellan fastlandet och Skäret, ut på öppna havet. Vi möter betydligt kallare vatten i mynningen, kanske 12-13 grader, och det sjöar en hel del. Vattnet är glasklart och vi ser botten när vi simmar. Det känns direkt mycket mäktigare att komma ut på öppet hav, där skärgården tar slut. Simmar några hundra meter, stannar till på en sten, fotar lite. Vi är båda uppfyllda av upplevelsen, har lite glädjerus.

Simmar vidare, kommer runt Skäret, in genom nya farleden. Lite varmare i vattnet igen. Folk sitter på bryggorna överallt. Morsar på gäng efter gäng när vi simmar förbi. Lotta simmar på lina efter mig, det är lätt att hålla reda på varandra, känner hur hon petar mig på hälarna då och då, känns tryggt att hon är där. Stannar till lite längre vid närmaste grannen Roland. Han sitter i eftermiddagssolen vid bastun. Pratar lite, simmar vidare. Kommer in vid vår brygga. Badar och plaskar lite, har det bra. Ett litet miniäventyr, klart mer upplevelse med öppet hav, än en standardsimning i hemmaviken eller insjöarna vi ofta brukar simma i.

Kväll: sitter på bryggan, solen börjar gå ner. En svanfamilj simmar fram och tillbaka framför bryggan i kvällsljuset. Vinden har mojnat, viken ligger stilla, det är vackert. Solen går ned över öarna i nordväst.

Tidig morgon: soluppgång, mäktiga känslor. Ljuset, stillheten. Tacksamhet. Går och lägger oss igen, sover några timmar till.

Senare på morgonen äter vi frukost i solen. Jag snickrar en stund. Bygger på nya altangolvet där vi har morgonsolen. Vi bestämmer oss för att dra iväg på ett längre swimrunpass.

Byter om, gruvar mig lite för det kalla vattnet. Tänker på Jonas Colting som just nu simmar runt Gotland och har hållit på i över 2 veckor, han snittar ca 15 km om dagen i 11-12 gradigt vatten, ibland kallare, och oftast i grov sjögång. Känns inte så svårt att hoppa i då. Simmar över viken, ca 500 m. Det känns förhållandevis bra, har ju ont i vänster axel som vanligt, men det har jag typ accepterat, känner mig stark på höger sida. Lotta ligger bakom, petar mig på hälarna då och då, som hon brukar göra, det känns bra att ha lite kontakt med henne där bakom. Vi springer upp till Stortjärn, alltid lika vackert där och vattnet är varmt. Njuter av simningen, fotar lite. Den här delen av rundan har vi tagit många gånger, men planen är att hitta lite nya passager som gör turen lite mer spännande.

Vi fortsätter till viken före Olsåkershällorna. Vattnet är klart och riktigt kallt. Simmar över, klänger oss upp på hällorna. Kollar utsikten. Klättrar ner från hällorna på andra sidan stranden, letar oss vidare efter kusten, försöker hitta en bättre passage vidare än vi tagit tidigare. Vi har räknat ut att vi borde hitta en rullstensås ute vid strandlinjen, att det borde vara samma ås som vi hittat längre in i skogen senast vi sprang här. Hittar den mycket riktigt rätt snart och följer den sedan ca 1 km tills vi kommer fram till vårt tidigare löpstråk. Bästa passagen vi hittat hittills och fantastiskt vacker natur, vi slipper dessutom passera två stora kalhyggen.

Letar oss vidare till Storsand, simmar över viken. På andra sidan klättrar vi upp för hällorna, tar oss vidare upp på grusvägen men kan ganska snabbt hitta ut på hällorna längst uppe på krönet och följa dem tills vi kommer till stigen mot Stortjärn fast från från andra hållet. När vi kommer till Stortjärn simmar vi över igen, på ett annat ställe. Där är vi tillbaka på vår gamla välkända runda, som vi följer tillbaka. När vi kommer tillbaka till vår stuga har vi varit ute och simmmat och sprungit i 2,5 timmar. Trötta, nöjda och med känslan att vi faktiskt upplevt ett litet vardagsäventyr.

?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *