Paddling med surfski i yttre skärgården

6 juni 2017 – Tuff morgonpaddling till Rönnskär

Vaknar på nationaldagsmorgonen och har planerat ha en lugn start på dagen. Kollar ut genom fönstret och ser att våra kompisar Per-Erik och Lise-Lott är på väg ut med Acronen, en multisportkanadensare som är väldigt snabb och rank. Vi bor vid Stenö Båtklubb och många utgår därifrån när de ska ut och paddla i den här delen av skärgården. Jag förstår att de ska ut och träna paddling inför en multisporttävling de ska vara med i kommande helg. Springer ut och snackar med dem, säger att vi nog hakar på, men att de kan paddla i förväg. Lotta och jag drar på oss våra swimrundräkter och våtskor, gör i ordning kaffe och mackor. Tar på oss varsin vätskerygga. Hämtar våra surfskis och går ner till stranden, och inom 20 min från vi klev ur sängen paddlar även vi iväg ut på havet.

Vädret är rätt kyligt och det är hyfsat blåsigt, det känns friskt och ganska härligt, men vi har på gränsen till för lite för tunna kläder på oss. Det är svårt få upp värmen, händerna blir riktigt kalla. Vattnet skätter och vi sitter barbenta, eftersom swimrundräkterna har korta ben. Vi paddlar på för att få upp värmen, ibland tränger solen igenom en liten aning och det känns direkt mycket behagligare.

Närmar oss Korsmess, vågorna blir större och större. Precis utanför inloppet är det riktigt stökigt och vi får koncentrera oss för att ta oss in i viken. När vi kommer i lä, lugnar vattnet snabbt ner sig. Det ligger två båtar vid bryggorna och våra kompisar är på stranden med Acronen uppdragen på sanden. Det visar sig att även vår kompis och simtränare Micaela är där med sin familj i en av båtarna. Vi sitter där tillsammans och pratar och fikar en stund. Får upp värmen lite. När alla är nöjda paddlar vi vidare till utsidan Enskär, där utanför är det Finland nästa. Vi kommer ut till riktigt stora vågor, iaf med våra mått mätt. Alla blir knäpptysta och koncentrerar sig på paddlingen. Acronen är väldigt rank, och vi ser Lise-Lott och Per-Erik rida på vågorna med den. Utanför Malen, där en rullstensås bär ut i havet går vågorna ämnnu större. Det är ett ställe där vi tidigare varit och surfat med våra havskajaker och det ganska ofta skulle gå att köra vanlig vågsurfing. Nu kommer vi istället med våra nästa nya, fortfarande ovana surfskis och en superrank Acron. Vi tar oss alla förbi, men kan inte pusta ut än, för det är fortsatt stora vågor. Inte förrän vid inloppet till Rönnskär lugnar sjögången ner sig och vi kan slappna av en stund. Det blir tyvärr inget fotat bland vågorna, ingen av oss klarar att ta upp kameran, eller för den delen släppa koncentrationen en enda sekund. Inne i hamnen tar vi det lugnt, paddlar i sakta mak, snackar lite om hur kul det vore att dra Skärgårdsutmaningens bana ända ut till Rönnskär.

Vi paddlar vidare från Rönnskär, det är bara en kort passage med stora vågor, men de kommer rakt bakifrån och det ser inte lätt ut med Acronen. Våra surfskis går däremot fint. Längre in i skärgården blir det lugnare och vi kan paddla på och slappna av lite mer igen. Får en fin tur tillbaka till Stenö och Löten. Vi kommer tillbaka till stranden riktigt nöjda, både att vi fått utmana oss själva lite och att vi fixade att hantera våra kanoter utan att behöva simma. Nu vet jag dessutom att jag klarar riktigt tuff sjö med surfskin, vilket känns helt kanon – och dagen har bara börjat. Ikväll blir det swimrunträning från Stenö!

?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *