Surfski Stenö

Surfski Stenö 13-14 maj 2017.

Det blåste hårt hela lördagen, men på kvällen tröttnade vi på att vänta ut vinden och stack ut med våra nya Nelo 520 surfski. Lotta hade aldrig testat vare sig surfski eller vingpaddel förut, förutom när vi var till kajakspecialisten i Stockholm förra fredagen och provpaddlade en stund på plattvatten.

Att komma ut på havet när det blåser rejält är en helt annan sak, men Lotta har ju paddlat mycket kajak och har generellt bättre balans än mig. Trots det blev det en rejäl utmaning för henne första försöket, både vg balans, använda roder och ny paddelteknik.

För de som inte inte redan känner till surfski, är det en smal, relativt ostabil, lång kajak som har öppen självdränerande sittbrun. De fungerar att surfa på i vågor och är mycket snabba i plattvatten. I varmare länder används de ofta för långdistanspaddlingar i medvind. I Sverige har surfski blivit mycket populära vid multisporttävlingar, både för att de är snabba och för att det är väldigt enkelt att hoppa upp i sittbrunnen igen ifall de har vält. Första gången jag kom i kontakt med surfski var vid multisporttävlingen Åre Extreme Challenge 2012, då en stor del av startfältet paddlade surfski.

På söndag morgon vaknade vi tidigt och såg att solen sken, vi snabbade oss att äta frukost och dra på oss våra våtdräkter. Innan vi hunnit ut hade solen förvunnit och det blåste igen, dock inte alls lika mycket som dagen före. Vi fick en fin men kylig tur på en par timmar i skärgården. Jag testade gränserna lite för att känna på prylarna och tippade förstås i. Det är dock väldigt lätt att komma i en surfski igen, men jag blev trots våtdräkten rejält kall och jag paddlade fram och tillbaka så hårt jag orkade på vägen hem för att få upp värmen. Hemma igen var vi båda rejält stelfrusna, men ändå nöjda. Efter en varm dusch och en kopp kaffe var vi riktigt tillfreds. Det är ofta kontrasterna som ger liv åt livet.

?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *