Löptur med isbad och bastu

Stenö 25 februari 2017 – Löptur på isen med isvaksbad och bastu

Vi hade bjudit in våra vänner Erika och Christer för att bada isvak och basta med oss. De hade inte testat att bada i isvak tidigare och tyckte det skulle bli spännande. När Lotta och jag tidigare på dagen åkte ner till Stenö med motorsåg och yxa tänkte vi att det borde vara en lätt match att såga upp en vak vid badbryggorna. Några veckor tidigare gick det som en dans med motorsågen. Den här gången var det lite svårare.

Jag kapade först en rektangel med motorsågen och sågade sen ett rutnät så det blev små isblock som gick hyfsat lätt att få upp med hjälp av yxan. Det var det första islagret. Sen kom det ca 5 centimeter vatten och sen ett till lager is som sågen räckte ungefär halvägs igenom. Det islagret lyckade vi hugga loss med yxan efter en del slit. Sen kom det ca 20 cm vatten till och sen ett nytt islager som det gick att kliva ner på, men inte gick att komma åt med tillräcklig fart på yxan. Lösningen blev att hämta spett och klyvyxa. Från början var det et riktigt slit att komma igenom med spettet, men när jag lyckats få ett hål så gick det bättre att hugga bort bitar från kanten och efter typ 20 minuter till av slit så fick vi till sist ändå en riktigt fin isvak.

När Erika och Christer kom vid halvfemtiden så bytte vi snabbt om till löpargrejer och packade handuk och ombyte i varsin rygga. Sedan sprang vi på isen ner till Stenö i det sista solljuset. För min del var det tredje svängen på isen samma dag, eftersom jag hade lyckats klämma in ett pass med skateskidor på eftermiddagen. Såna här dagar är vintern fantastisk!

Christer och Erika gruvade sig lite när vi kom fram och de sprang några extra svängar för att få upp värmen lite extra. Vi klädde om på bryggan, rensade bort den nya iskorpan från vaken, och doppade oss sedan en efter en. Känslan är rätt häftig när jag kliver ner i vattnet: får en rejäl skjuts i kroppen av kylan och fryser knappt alls när jag kommer upp på bryggan igen. Alla i gruppen tror kände ungefär på samma sätt. Energin rusar till i kroppen och en känner sig stark och positiv efter badet. Sen gäller dets såklart att någorlunda snabbt få på sig kläderna igen, iaf om det är minusgrader och blåser som den här dagen.

Löpningen tillbaka känns superlätt, vi studsar fram hela gänget. När vi kommer hem igen bastar vi, dricker lite öl och har det bra. ?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *